20.9.13

Eesti Lastekirjanduse Keskuse külastus 26.sept

Euroopa Keeltepäev 26. sept. 2013
Eesti Lastekirjanduse Keskuses

Vilgukivioru Tonje, Vahvlist südamed ja Doktor Proktori puuksupulber –
Norra uuem lastekirjandus

11:30-12:30

Norra kirjanduse tõlkija Riina Hanso räägib norra lastekirjandusest, meenutab raamatuid, mis on tõlgitud eesti keelde (näiteks «Sööbik ja Pisik»), ning loeb katkeid 2013.a. ilmunud Maria Parri raamatust «Vilgukivioru Tonje», Jo Nesbø «Doktor Proktori puuksupulber» ja varsti ilmuvast Maria Parri raamatust «Vahvlist südamed». Lisaks kuulamiseks norra lastelaule ja vaatamiseks pilte Norra loodusest.

Vilgukivioru Tonje
Maria Parr
Vilgukivioru Tonje on Vilgukiviorus ainuke laps ja kõige vahvam tüdruk, kes orus üle hulga aja elanud. Tonje parim sõber on 74 aastat vana pahur Gunnvald. Nad tunnevad teineteist läbi ja lõhki. Või kas ikka tunnevad? Kui Gunnvald satub reieluumurruga haiglasse, avastab Tonje, et vanamees on tema eest varjanud midagi suurt ja tähtsat, mis ähvardab senise hea elu Vilgukiviorus igaveseks ära rikkuda. Sellal kui kevad võitleb lumega ja paneb mäed sädelema ning jõe kohisema, võitleb Tonje selle eest, et tema kõigi aegade kõige parema sõbra õnn ja viiulimäng alles jääksid. Selles on talle abiks moto „Kiirus ja eneseusaldus!“
Norra lastekirjanik Maria Parr on saanud oma menuka raamatu „Vilgukivioru Tonje“ eest mitmeid auhindu, sh Norra ühe mõjukama, Brage auhinna ja Saksamaal 2010. aasta parima lasteraamatu auhinna.

Vahvlist südamed
Maria Parr
Üheksa-aastased Trille ja Lena Lid elavad väikeses Norra rannakülas, kus vahvlitegu käib läbi aasta. Tihtilugu lähevad aga asjad üle piiri, kui majade vahele on vaja ehitada köisraudtee, lapsed võtavad ette teise maailmasõja mängimise või lähevad tänavamuusikuteks. Neil veab, et vanaisa ja tätamemm neile ikka ja jälle appi tõttavad. Trille on päris kindel, et Lena Lid on tema parim sõber. Aga kas tema ikka on Lena Lidi parim sõber?
Maria Parr kirjutab kaasahaaravalt ja kergelt nii rõõmsatest kui tõsistest ajsadest, nii sõprusest kui murest. Ja igatsusest kindluse järele, et su parim sõber ka sind oma parimaks sõbraks peaks. Raamat on tõlgitud enam kui 12 keelde ja Norras vändati raamatu põhjal 2011.a. teleseriaal.

Doktor Proktori puuksupulber
Jo Nesbø
Oli kord üks kaunis printsess, kes elas lossis, mida ümbritses tohutu aed imekaunite rooside ja orhideedega. See on aga hoopis üks teine lugu.Käesolev, seevastu, räägib puuksutamisest. Mitte sellistest hiilivatest puuksudest, mida sa loodad, et keegi ei märka. Oh ei! Siin tuleb juttu kahuripaukudest, puuksudest, mis kõrvetavad pükstesse augu ning lennutavad väikesed poisid kosmosesse ja tagasi. Peale selle tuleb raamatus natuke juttu kurjadest kaksikutest, Mongoolia vesirottidest, pikkadest karamellipudingutest ja veel pikematest kägistajamadudest. Aga kõige põhjalikumalt käsitleb raamat seda, mis juhtub siis, kui tibatilluke punapäine poiss Bulle kolib Kanonveieni tänavale ning kohtab Liset ja peaaegu pöörast professorit ühel päikesepaistelisel päeval veidi enne 17. maid. Lugu sõpruse puuksutamise tõelisest väärtusest.
Jo Nesbø (sünd 1960) on enim tuntust kogunud Harry Hole kriminaalromaanide sarja autorina ning muusikuna ansamblis Di Derre. Doktor Proktori raamatud on seni ilmunud 22 riigis.



  • Peale kirjanduse osa pakutakse lastele suupisteid ja siis võtab Venno Loosaar lastega ette mänge ning muud meelelahutuslikku tegevust.

0 kommentaari:

Postita kommentaar