28.5.13

Tallinn kui tornide linn

Igal tornil oma lugu
Ajaloolised Tallinna raekoja ning kirikute tornid kõrguvad häirimatus rahus XXI sajandi linnasagina kohal, kiirates suursugust rahu. Vihjates igavikule, osutavad nad taeva poole, Jumala auks ja linna iluks. Sundides meidki päid kuklasse ajama ning aega maha võtma, mõtlema ajalikust kestvamale, elu põhiväärtustele.
Maaisanda võimu sümbolina on tornidest meile tähtsaim Pikk Hermann, põline liputorn. Ainuüksi XX sajandil on siin järjepanu ning vaheldumisi lehvinud kuue erineva riigi lipud.

Oleviste kiriku torn, mis enne 1625. aasta piksetabamust oli tõenäoliselt maailma kõrgeim ehitis, on ühtlasi olnud hiiglaslikuks meremärgiks, meelitades kaupmehi ja huvireisijaid seilama Tallinna sadamasse.

Ürgset all-linna ümbritsev müür oma teravatipuliste tornide ringiga on seevastu otsekui hoiatus: vaenlane, ära tule! Tallinnal on olnud üks kõige vägevamaid kaitseehitiste komplekse Põhja-Euroopas. Linlased ei säästnud ei aega ega vaeva, et linna kindlustada. Ümbruskonna maades leidus alati vägivaldseid „kosilasi“, kes oleksid tahtnud saada isandateks tähtsal sõja- ja kaubateel oleva linna üle. Müürid ja tornid on linna hästi kaitsnud, ei ole lasknud vaenuvägedel rüüstata. Alles 1944. aastal osutusid vanad müürid ja vallid jõuetuks pommituslennukite poolt taevast vallandatud põrgu ees.

Keskaegse linnamüüri 46 müüri- ja väravatornist on tänaseks tervikuna alles vähem kui 30, ent me teame vanade piltide järgi, mis on meie kindlusehitistest kaotsi läinud või maapõue jäänud. Koos Toompea väikese ja suure linnuse tornidega ning Sadamatorniga oli Tallinnal keskaja lõpuks ühtekokku 67 kivist kaitsetorni.

Tallinn kui tornide linn pole tardunud minevikku. Alates hotell Viru püstitamisest 1971. aastal on uusi kõrghooneid järgnenud ridamisi. Teletorn oma 317 meetriga on peaaegu kaks korda nii kõrge kui omaaegne Oleviste. Moodsatest tornidest avanevad kaugvaated suudavad edukalt võistelda kirikutornidest nähtuvate linnulennuliste vaadetega. Kuniks jätkub elektrit, vuhisevad uute tornide tippu liftid, säästes vaatenautijate jalavaeva – meiegi ajastu tahab linnale pärandada midagi tõeliselt suurejoonelist, imetlusväärset järglastele.
Jüri Kuuskemaa


0 kommentaari:

Postita kommentaar