24.4.14

Huvitav teada!

Tere, Kevad viktoriin

5-9. klass

1. küsimus: Veebruar on tuisukuu, kuid torme esineb tihti ka kevadel. Mis on kevadtorm?
Vastus: Kevadtorm on Eesti kaitseväe iga-aastane kevadine lahingõppus. Loomulikult lugesime õigeks vastuseks ka tugeva tuule või tormi kevadel.
2. küsimus: Talvel vahetavad mitmed loomad oma suvise kasuka talvise sooja hoidva talvekasuka vastu. Sooja hoidev talvekasukas võib lumevaesel talvel nirgile hoopis ohtlikuks saada. Miks?
Vastus: Nirgi soe talvekasukas on valge ja ilma lumeta on ta looduses hästi märgatav.
3. küsimus: Hundid söövad lisaks looduslikule toidule ka koduloomi, eriti lambaid. Mis aastal murti Eestis huntide poolt rekordiliselt palju lambaid ja kui palju?
Vastus: 2011. aastal murdsid hundid pisut üle tuhande lamba (ca 1040).
4. küsimus: Miks emased jaanimardikad helendavad?
Vastus: Et isaseid jaanimardikaid ligi meelitada.
5. küsimus: Mida tähendab järgmine võrukeelne lause? Mõtsaeläjä elli talvõ häste üle, sest seo talv es niidä kitsõkõisi nigu kats eelmäst, kukki paksu lumõ alt söögi kättesaamisõs tull vaiva nätä.
Vastus: Metsloomad elasid talve hästi üle, sest see talv ei niitnud kitsekesi nagu kaks eelmist, kuigi paksu lume alt toidu kättesaamiseks tuli vaeva näha.
6. küsimus: Keda kutsuvad venelased jumala lehmakeseks?
Vastus: Lepatriinusid.
7. küsimus: Matkarajad on hea võimalus looduse tundmaõppimiseks ja nad on erineva pikkusega. Kui pikk on Eesti pikim matkarada ning kus see algab ja lõpeb?
Vastus: Eesti pikim matkarada on 2013. aastast Aegviidult Ähijärvele kulgev matkarada, mille pikkuseks on 627 kilomeetrit.
8. küsimus: Äsja saabus meile kevad. Kuidas on seotud kevade algusega Klaara ja Veera ning kes nad on?
Vastus: Klaara ja Veera on varesed (õigemini küll varesekostüümides inimesed), kes heiskasid kevadpealinna lipu Türil sel kevadel.


9. küsimus: Seda kala kutsutakse rahvapäraselt kurgikalaks. Üks liik neist elab meres, teine Peipsi järves. Mis kala see on ja miks on tal taoline nimi?
Vastus: Kurgikala on tint, meres siis meritint ja Peipsis peipsi tint. Ja nime on saanud selle järgi, et värskelt lõhnab ta nagu värske kurk.

0 kommentaari:

Postita kommentaar