19.1.14

Aastaajad

AASTAAJAD

Kirjanikud on palju toredaid jutte ja  luuletusi aastaaegadest kirjutanud. Kuidas ise värvikalt ja paeluvalt kirjutada? Üks võimalus on harjutada koos- mitu pead on mitu pead. Siin on rühmades kirjutatud ilusad laused, aastaaeagade  kirjeldused.

KEVAD

Kevadel ärkab kõik, mis talvel magas. Päike särab aina soojemalt ja soojemalt ning lumehanged sulavad silmnähtavalt  Karud hakkavad juba kangeksjäänud konte liigutama. Märgata on puudel paisuvaid pungi, parkides ning metsades säutsuvad rõõmsalt kuldsete nokkadega kevadekuulutajad. Peagi saavad lapsed jälle paljajalu poris plätserdada. Kuid natuke kahju, et ei saa suusatada, uisutada, kelgutada ega lumega mängida.
Küll on imeline tärkamise ja ärkamise aeg!

SUVI

Suvi koputab vaikselt uksele ja lapsed on selle üle väga rõõmsad, kuna ta toob endaga kaasa palju rõõme. Ka kevad on õnnelik, sest ta saab pikast tööst puhata.
Suvel on hea ujumas käia, kuna vesi on mõnusalt soe. Lapsed veedavad terve suve mängides, lõbutsedes ja puhates.
Suvi on väga lõbus, tore ja päikeseline aastaaeg, natuke ka vallatu.

SÜGIS

Sügis koputas uksele ja lapsed läksid kooli. Vihm pääses vangist välja ja maa muutus poriseks, sest vihma aina kallas ja kallas.
Õues oli maapind kaetud värviliste lehtedega. Seal oli näha läikimas  punaseid, kollaseid, oranže ning natuke pruunikaid värvitoone. Kukeseened aga muutsid niiske samblase metsaaluse kollaseks. Lapsed korjasid õues lehti ja metsas seeni. Linnud aga valmistusid lõunamaale lennuks. Sügisene vaikne vihmakrabin  suigutas loomad talveunne.
Värvikas aastaaeg oli uhke oma tegude üle.

TALV

Talv heitis päikesel varju ja tekitas räästale ilusad suured purikad. Ta kukutas puudelt lehed ja saatis linnud kaugele lõunamaale.
Talv jäätas tiigid ja ojad paksu jääkihiga. Sädelev lumevaip kattis maad., akendel aga ilutsesid  lumelilled. Lastele tegi talv  pikad suusarajad, saatis jõuluvanad laste juurde, et ta kingid üle annaks.Karud saatis puhkusel- pikale talveunele.
Talve nägu oli küll külm, kuid süda hell. 

0 kommentaari:

Postita kommentaar